Проект - „Общите спортове-състезанието между поколенията като мотивация за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани“


Първа международна среща на партньорите по проекта "Общите Спортове"

 

В периода 14-16 Февруари 2018 г. се проведе първата международна среща на партньорите по проект „Общите спортове-състезание между поколенията като мотивация за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани“ във  Вила Нова де Сервейра-бенефициент по проекта. Целта на срещата бе да се дадат насоки за реализацията на първите стъпки от проекта- набирането на желаещи възрастни хора над 60 г. , насоки за извършване на изследването и първоначален тест на участниците.

Освен екипа от община Вила Нова де Сервейра и Университета за спорт, първата среща събра представители на Oбщина Чезена (Италия),  Университета в Тесалия, Община Аксаково (България), и Асоциацията Zoldpont (Унгария).

Кметът на Вила Нова де Сервейра, Фернандо Ногуейра, приветства представителите на България, Гърция, Унгария и Италия, подчертавайки приноса на този проект върху здравето и благосъстоянието на застаряващото населението посредством спорт, подчерта значението на тази инициатива за споделяне на знания и опит от други страни, с цел подобряване на условията на живот и популяризиране на здравословния начин на живот сред застаряващото населението.

След завръщането си в България координатора по проекта от страна на община Аксаково – Нели Петрова проведе първата среща с представители на спортни клубове и организации, клубове на пенсионера и други организации осъществяващи дейности с възрастни хора. На срещата бе представен проекта, раздадени материали с информация за проекта и изследването, което ще се извърши в рамките на проекта.

 

Информация за изследването и формуляр за участие.  Следваща среща с всички желаещи да се включат в проекта  е на 13 март 2018 г. от 10.00 часа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция адрес: ул. „Михаил Иванов“ №13.


26.02.2018г.



Община Аксаково набира участници по проект

„Общите спортове-състезание между поколенията като мотивация за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани“

 

Каним Ви, да участвате в изследване, което проучва мотивационните фактори за непрекъснатото практикуване на физически упражнения при възрастните хора и влиянието на състезателни събития върху тяхната физическата и психическа активност. Изследването изисква участието на здрави мъже и жени на възраст от 60 и повече навършени години. Ако попадате в тази възрастова група и сте заинтересовани да участвате в този проект, може да се свържете и обсъдите това с нас.

Повече информация може да намерите тук.


30.01.2018г.



Община Аксаково бе избрана като партньор за изпълнението на три-годишен Европейски проект „Общите спортове-състезанието между поколенията като мотивация за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани“, финансиран от Европейската програма ЕРАЗЪМ+ Спорт, който цели да промотира активния начин на живот сред хората на възраст над 60 години, мотивирайки ги да практикуват спорт. За изпълнението на този проект Община Аксаково бе присъединена от община Сервейра, Португалия, бенефициент по проекта. Проекта се реализира в партньорство с Политехническия институт в Виана де Кастело /Португалия/, община Трикала /Гърция/, Унгарска комуникационна компания.  Проекта се фокусира върху мотивацията за ежедневно спортуване в напреднала възраст. Проекта се реализира на три етапа и е с продължителност 3 години / Януари 2018- Декември 2020/.

Проекта иска да представи активния и здравословен начин на живот като основа за по добро качество на живот и възможностите за привличане на повече хора към ежедневно спортуване и практикуване на различни спортни дисциплини. В рамките на проекта ще се осъществят 2 състезания по пет спортни дисциплини с участието на лица на възраст над 60 години. В края на проекта базата и информацията събрана на Европейско ниво ще бъде представено за да се създаде Стратегия за насърчаване на спортната активност. Разходите за участие в дейностите се покриват от бюджета на проекта. Бюджета за община Аксаково е в размер на 43 838 евро.

Търсене
ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - АКСАКОВО
Платете бързо и лесно задълженията си към община Аксаково чрез мобилното приложение iCard. Изтеглете го безплатно от Google Play и App Store.